Başarı için motivasyon şart! Peki ya nasıl?

Başarıya ulaşmada pek çok etken var. Ancak temel etken motivasyon dersek yanılmış olmayız. Pek çok özlü söz, yaşam hikayesi, film, kişisel gelişim kitabı konusu olmuştur motivasyon. Rekabetçi şirketlerin personellerinden maksimum verim alabilmek için üzerinde fazlaca kafa patlattığı, önemli miktarda maliyete katlandığı konudur motivasyon…

Sürekli tavan seviyesinde motivasyonla gezmek mümkün değil. Enerjik olma ya da Polynnacılıktan bahsetmiyoruz. Hayalinize/hedefinize ulaşmak için yılmadan çabalamaktan, mücadele etmekten, vazgeçmemekten bahsediyoruz tam olarak. Kas yapmak için düzenli ve odaklanmış bir biçimde spor yapmak, ağırlık çalışmak gibi düşünün lütfen. İşin fiziksel kısmında bol miktarda emek, ter, gözyaşı, acı, heyecan, mutluluk var. Fiziksel kısmından bahsederken sağlıklı bir bedenin çok önemli olduğunu da vurgulamalıyız. Peki ya zihinsel kısmı?

dingin_savasci_motivasyonHer şey zihinde başlıyor. Yüreğimizle güçlendirip peşinden gittiğimiz hayallerimiz gerçek, emeklerimiz ise başarı oluyor. Sağlıklı bir zihin (ne istediğini bilen) ve sağlıklı bir fiziğin uyumu ile başarıyı yakalayabiliriz. Güçlü bir zihin ile fiziği de kontrol edebilir ve adım adım hedeflerimize ulaşabiliriz. Yazıldığı ve anlatıldığı kadar kolay değil ne yazık ki…

İlk adım olarak motivasyon kaynağımızı bulmalıyız. Bizi motive edecek nedir sorgulamalı ve bulmalıyız. Örneğin; spor yapmak için motivasyonunuz ne olabilir? Kaslı bir vücuda sahip olmak, etkileyici olmak, sağlıklı olmak, çevremizden övgü almak vs. Hangi seçenek sizi çekiyor, tatmin ediyor, harekete geçiriyor? Cevabı bulursanız, o konuyla ilgili motivasyon kaynağınızı buldunuz demektir.

Kimi insanlar iç disiplin ile hedeflerini belirleyip motivasyonlarını kendileri oluşturarak ilerleyebilirler. Kimileri ise daha çok dışarıyı kontrol eder ve çevresinin tepkisine göre ilerler. Yani; iddia, meydan okuma, rekabet gibi kavramlar dolayısıyla tetiklenir, ilerler. Önemli olan ilerlemektir, yolda olmaktır. Dolayısıyla kendimizi keşfetmeli ve bizi gerçekten motive eden nedir bulmalıyız.

Hedefiniz uzak olabilir, yolculuğunuzda zaman zaman yere düşebilirsiniz, enerjiniz, motivasyonunuz dip yapabilir… Bunların tamamı başarıya ulaşacak olduğunuzun habercisidir. Yeniden kalkıp, yeniden başlayıp kaldığınız yerden devam edebilirseniz hedefe ulaşabilirsiniz. Kalkmak kolay değildir. En zor nokta ve en çok enerji harcanan yer kalkıştır. O gücü yaratmak/bulmak ise zihnimizde bitiyor. Zihni kandırmak ve güç yaratmak mümkün. Eğer kandıramazsak kalkış gücünü toplamamız için çok fazla zaman geçebilir. Konuyla ilgili küçük bir video var: 3 Idiots filmindeki Rancho karakterinin zihnini kandırma metodu. (Filmin tamamını ayrıca izlemenizi tavsiye ederim…)

Sonuç kısmına gelecek olursak; motivasyon başarının kilit elemanı. Bunu bulmak için kendimizi araştırmalı, sorgulamalı ve tanımalıyız. Sizi motive edecek etmenleri aramalı, yok ise yaratmalısınız. (yarışacak birini bulmak gibi…)

Önemli olan yolda olmak, insanlığa dokunmak ve mutlu olmak.

2 replies on “Başarı için motivasyon şart! Peki ya nasıl?”

[…] Hepimizin pek çok hayali/hedefi vardır. Bir takım kimseler hemen her hayalinde/hedefinde ilerleyecek gücü kendinde bulamaz ve olduğu yere yığılır, vazgeçer. Bu vazgeçişlerin her biri cesareti ve inancı da çürütür. Bir takım kimseler ise hayallerine/hedeflerine bir bir ulaşır, başarı basamaklarını tırmanır.  Başarıdaki en kritik etmen motivasyondur. Zihnimizle kontrolü elimizde tutabiliriz. (Başarı için motivasyon şart! Peki ya nasıl?) […]

[…] Asıl konumuza dönelim; kişisel ve kurumsal hedeflerimize ulaşmak için motivasyonumuz diri tutabilmek önemli (Basitlik, motivasyonu diri tutmak ve başarı). Anlık parlamalar  ile yapılan başlangıçların pek çoğu bitemiyor hatta ilk adımda donuyor. Bu parlamaları zamana yaymak, sürdürülebilir hale getirmek gerekiyor. Ancak söylemesi kolay gerçekleştirmesi zor. (Başarı için motivasyon şart, peki ya nasıl?) […]

Leave a Reply

%d