Hepimizin pek çok hayali/hedefi vardır. Bir takım kimseler hemen her hayalinde/hedefinde ilerleyecek gücü kendinde bulamaz ve olduğu yere yığılır, vazgeçer. Bu vazgeçişlerin her biri cesareti ve inancı da çürütür. Bir takım kimseler ise hayallerine/hedeflerine bir bir ulaşır, başarı basamaklarını tırmanır. Başarıdaki en kritik etmen motivasyondur. Zihnimizle kontrolü elimizde tutabiliriz. (Başarı için motivasyon şart! Peki ya nasıl?)
Motivasyon kişiyi hedefine götüren zihinsel yakıttır. Kaynak ise sınırsızdır. Tamamen kişinin zihinsel yapısına bırakılmış, sonsuz bir kaynak. Bu kaynağı doğru kullandığımızda (basit olmak) başarıya ulaşmak olağandır. Agresif olduğumuzda ise sonuç hep hüsran olmuştur. Bir takım örnekler ile basitlik, motivasyonu diri tutma ve başarı formüllerini aktarmaya çalışacağım.
Kilolu olma hayali olan insan sayısı sanırım sıfıra yakındır (Askerlikten çürük almak isteyenler dışında). Erkekler fit ve kaslı bir vücut, kadınlar ise fit bir vücut sahibi olmak isterler. Özellikle ülkemizin güzel insanlarına baktığımızda bu isteğin gerçekleşme oranının oldukça düşük olduğu görülüyor. İrdeleyelim, buyurun…
Hedef: fit/kaslı bir vücuda sahip olmak.
Yöntem: sağlıklı beslenme + düzenli spor + iyi uyku + stresten uzak yaşam (kontrol edilebilir stres)
Süre: Min 3 ay.
Başarı formülüne baktığımızda basitliği göreceksiniz. Pekala, neden böylesine basit bir formül uygulanamıyor ya da sonuç genelde başarısız oluyor? Yanıtı da basit: basitliğin büyüklüğüne/etkisine inanmadığımız için motivasyon düşüşü ve başarısızlık neticesi ortaya çıkıyor. Yukarıdaki formülü uygulayarak 2 hafta içinde çok ciddi değişimler bekliyoruz. Bu beklentinin karşılanmaması çok doğal (basit). Beklentinin karşılanmaması ise motivasyonu yavaş yavaş aşağıya çekiyor ve formülden sapmalar (yanlış beslenme, düzensiz spor ve uyku) başlıyor. Netice? Başarısızlık.
Yemek yeme, en doğal ve gerekli ihtiyaçtır. Günde ortalama 3 öğün karnımızı doyururuz. :) Amaç karın doyurmak ise bunu tek seferde neden yap(a)mıyoruz? Ya da tek öğünde 1 ekmek yiyen bir kişi neden tek yudumda o 1 ekmeği yiyemiyor? Kritik sorular bunlar. Fiziksel engeller olduğu gibi zihinsel engeller de başarıya ulaşmadaki en önemli etkenleri oluşturuyor. Bu sebeple motivasyonu diri tutmak şart! Nasıl?
Tıpkı yemekteki gibi. 1 bütün ekmeği tek seferde yutmak yerine parçalara/yudumlara nasıl bölüyorsak, hedefimizi/hayalimizi de parçalara bölmeliyiz. Böylelikle küçük hedeflerimize ulaşarak motivasyonumuz diri kalacaktır. Netice itibariyle de büyük resme (kaslı/fit vücut) ulaşılacaktır.
İlk spor gününüzde 5 km. koşmanız mümkün değil. Zorladığınız anda pek çok sorunla karşılaşırsınız ve başarısızlıkla neticelenir. Hayale ulaşmak için küçük hedefleri doğru belirlemek gerekir. Bu hedefler ise gayet basit ve uygulanabilir olmalı. Örneğin: ilk haftaki spor programınızda %60 yürüyüş + %40 koşu ile 5 km. tamamlayabilirsiniz. Amaç ise vücudu spora ısındırmak. İkinci hafta ise tempoya alıştırmak amaçlı oranları revize edebilirsiniz. 3. ve 4. haftalarda ise oranları ideal temponuza doğru revize edersiniz ve 1 ay sonunda temponuzu yakalarsınız. İlk aydaki hedefiniz ise sporun ritmine zihninizi ve bedeninizi uydurmak olacaktır. 2. ayda fazla kilolarınızı verebilir 3.ayda ise vücudunuzdaki kasları belirgin hale getirebilirsiniz. Netice? Kaslı ve fit bir vücut.
Hedefimizi/hayalimizi ne kadar basit formüle sokabilirsek o denli başarılı olabiliriz. Burada önemli bir konu da elbette disiplin. Öz disipline sahip olmak, programımıza genel itibariyle uymak olmazsa olmaz. Basit olanı sürekli uygulama motivasyonumuz düşük olduğu için basiti yapmak zor gelir ve bizler hep tek hamlede çiviyi çakmak isteriz. Halbuki formül basit: belirli şiddette ve aralıklarla doğru biçimde birden çok kez çiviye vurmak. Bu alışkanlığı kazandığınızda yaşamınızın ne kadar basit ve keyifli, hedeflerinize/hayallerinize ulaşmanın göründüğünden daha basit olduğunu göreceksiniz. Küçük bir söz ile basitlik kuramını (kendim uydurdum) tamamlayayım: basitlik disiplin gerektirir.
Ben basitliği, motivasyonu diri tutmayı ve başarıya ulaşmayı gündelik yaşamımızda çok isteyip de uygulayamadığımız bir konu üzerinden, spordan bahsederek aktardım. Bu formülü kendi hayaliniz/hedefiniz üzerine düşünerek revize edebilirsiniz. Ve kapanış;
Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür, basitlik kuramı ise her yere. (Mahmut Tuncer abimizin sözü de burada)
One reply on “Basitlik, motivasyonu diri tutmak ve başarı”
[…] ve kurumsal hedeflerimize ulaşmak için motivasyonumuz diri tutabilmek önemli (Basitlik, motivasyonu diri tutmak ve başarı). Anlık parlamalar ile yapılan başlangıçların pek çoğu bitemiyor hatta ilk adımda […]