Personelinizi Tanıyor Musunuz?

Bir kurumun başarısı onu bir araya getiren personellerin nitelikleriyle ya da kurulan sistemin kalitesiyle doğru orantılıdır.

Örneğin Apple‘ın tasarım birimini ele alırsak üst düzey mühendislerin yer aldığı bu birim ile Apple fark yaratıyor. Personel niteliği ön plana çıkıyor. Öte yandan üretim birimini (Foxconn) ele aldığımızda ise Çin’de düşük nitelikteki personellerden oluşan bu devasa fabrika zinciri kurduğu mükemmele yakın sistemle dünyanın en önemli cihazlarını çok düşük maliyetle üretip teslim ediyor.

Ülkemizde de benzer başarılar mevcut. Bu başarıları arttırdığımız takdirde dünya markalarımız bir bir sahne alacaktır.

Ben işi biraz daha kobi ve henüz sahip olduğu potansiyeli performansa çevirememişler tarafına çekmek ve onlar için katkı sağlayacak bilgiler sunmak istiyorum. Bir patronun ya da yöneticinin takımını tanımaması büyük eksikliktir. Böyle bir durumda başarı ise mümkün değildir. Yaygın bir spor dalıyla örnek verecek olursak: bir patronu kulüp başkanı, CEO’yu ise teknik direktör olarak tanımlayabiliriz. Teknik direktörün takım oyuncularını tanımamasının neticeleri sizce ne olur?

Günümüzdeki personel tiplerini yalın bir şekilde aktarmak istiyorum:

51015c1727d970d79e9cfb605bbc8e1e_bLider Tip: İşini seven, takım çalışmasına yatkın, yönlendirici, öğretici ve yenilikler peşinde koşarak daha iyi nasıl yapabileceğini arayan personel tipidir. Makbulü budur. Bulmak, yetiştirmek ve elde tutmak zordur. Vizyoner patron ve şirketler ile çalışırlar. Başarı faktörüdür.

Çalışkan Tip: İşini genellikle sever ancak sevmese dahi işini iyi yapmak için çaba sarf eder. Şirkete, patrona olan bağlılığı yüksektir. Çalışkan olmayı bir borç bilir. Verilen görevleri en iyi biçimde yapar.

Kontrollü Çalışkan Tip: İşini çok da fazla sevmeyen ancak görev adamı tiptir. Maddi ve manevi bağlılığından dolayı çalışır. Kontrol edilmediğinde tembel tiplerle vakit geçirir. Kontrol edildiğinde ise çalışkan tipe daha yakındır.

Tembel Tip: İşe ve kuruma bağlılığı  maddidir. Asgari çaba ile maksimum gelir elde etme felsefesi ile çalışırlar. Suya sabuna dokunmadan, yani sorumluluk almadan asgari şartlarda çalışmak isterler. Negatif enerjileri ile kendilerine diğer tipleri çekmeye çalışırlar. İşe başlangıç saatinden itibaren çıkış saatini sabırsızca çekerler. Boşluklar yaratarak iş kaynatmaları belirgindir. Patron ya da yönetici bu yetersiz performansı görür ancak maddi ihtiyaçlarından dolayı kişinin işakdinin feshedilmesi sürekli ertelenir. Bardağı taşıracak son damla beklenir.

Lüzumsuz Tip: Sosyal baskı (işsizlik sıfatı) ya da hobi olarak çalışan, kırk işten birinde göze batan başarı ancak 39unda vasatın altında kalite sunan tiptir. Maddi ihtiyaçtan ziyade manevi ihtiyaçtan dolayı çalışır. Laf çok icraat azdır. Kuruma ve işe bağlılığı yoktur. Sosyal çevre daha ağır basmaktadır.

Genel hat ve bilgileri ile 5 farklı tipte istihdam edilen personel tipleri karşımıza çıkıyor. Sizin istihdam ettiğiniz personel tipleri hangileri? Sizi geleceğe daha güçlü götürecek personel tipi hangisi?

Mevcut personelin nitelik haritasını çıkartmak ilk adımdır. Sonraki adım ise kurumun vizyon ve misyonuna uygun, hedeflerini yakalamasını sağlayacak, değelerini paylaşan ihtiyaç duyulan personel nitelikleri tanımlamaktır. Mevcut personelin bu niteliklere yükseltilmesi için İnsan Kaynakları Yapılandırma gibi bir sistemin kurulması, performansların belirli periyodlarla ölçülmesi, ödüllendirme ve teşvik sistemleri gibi stratejik hamleler ile kurumun veya örgütün verimliliğinin artması, büyümesi, payını arttırması gibi pozitif sonuçlar doğaldır.

Başarı için nitelikli (doğru) personeli istihdam etmek, personel nitelik haritası ve kurum hedeflerine uygun sistemi de kurmak ve yönetmek, gerekli yerlerde revize etmek şarttır.

Leave a Reply

%d