Başarılı Bir Kariyer İçin Üniversitede Yapman Gerekenler

Üniversitelerde gerçekleştirdiğimiz programlarda edindiğim izlenimler ve ayrıca gelen soru/yorumlardan yola çıkarak böyle bir yazı kaleme almak istedim.

Üniversiteyi tanımlamak gerekirse kişinin bilimsel, sosyal ve kişisel becerilerini arttıran ortamın yaratıldığı, herhangi bir alanda uzmanlık (ağırlıklı teorik) kazanmasını sağlayan yerlerdir. Pratik kısmında ise ağırlıkla öğrencinin kendisi sorumlu olarak bırakılıyor. Kariyer planlama merkezleri, kimi özel programlar ile öğrenci beslense de direkt olarak iş yaşamına entegrasyon sağlayan üniversite ne yazık ki 5-6 tane.

Ülkemiz adına bu tablo üzücü. Hızla boşlukların doldurulması gerekiyor. Üniversite ile iş dünyasının bağları hızla güçlendirilmeli. Öğrenci açısından ele aldığımızda ise şuanda harekete geçenlerin işi çok daha kolay. İş yaşamına girmeleri çok daha kolay ve artı puanla girme söz konusu. Sistem ve devletin eline bakmak yerine sazı eline alanlar her zaman artı puan ile başlarlar ve fark yaratırlar. Bu nitelikte öğrenci ne yazık ki az. Harekete geçmek için doğru zaman şimdi, şu an. ;)

Konumuzun önemli kısmına gelirsek, ne yaparak öğrenci arkadaşlarımız fark yaratırlar bunları maddeler halinde sunmak istiyorum.

  1. İlk yılınızdan itibaren bölümünüzle ilgili yerel ve ulusal özel ya da kamu kurumlarını incelemeye başlamalısınız. Sektör hakkında genel bilgilere sahip olmalısınız.
  2. Genel kültürünüzü yükseltmelisiniz. Politika, ekonomi, girişimcilik gibi artık günlük yaşamımızın her anına etki eden alanlar hakkında bilgi (fikir değil) sahibi olmalısınız. Bunun artılarını her geçen gün daha derinden hissedeceksiniz.
  3. İş adamları dernekleri, sanayi ve ticaret odaları okul kadar uğramanız gereken yerler.
  4. Ailenizden maddi destek alıyorsanız şayet bu desteği birikim yapmaya özen gösterin. Geçiminizi ise gelir elde ederek sağlayın. Sektörünüzle ilgili bir iş olmasına özen gösterin. Direkt bulamazsanız da alt sektörleri tercih edebilirsiniz. Farklı sektörlerde elde edilen deneyimler ise ekstra bir özelliktir. Farklı bakış açıları, farklı iş süreçleri ve yönetim biçimlerini deneyimlemiş olursunuz.
  5. Öğrencilik döneminde boş zamanın olduğunu düşünmüyorum. Ders, iş, kişisel zaman ve sosyal aktiviteler ile değerlendirdiğinizde boş zaman kalması mümkün değil, zaman yetersiz gelecektir. Zamanı doldurun. Özellikle de gelecekte varmak istediğiniz noktaya ulaşmak için yol kat ederek doldurun.
  6. Kulüp çalışmalarında mutlaka yer almalısınız. Sosyal yardımlaşma kulüpleri, iş ve kariyer kulüpleri sizleri sürekli besleyecektir. Bu tür platformlarda liderlik, takım olma, stres ve zaman yönetimi gibi becerilerinizi de geliştirebilirsiniz.
  7. Akademik personeller ile aranız daima iyi olmalı. Sizlere pek çok açıdan katkı sağlayacaklardır. Mezun olurken mutlaka referans mektubu isteyecek (hocanızın teklif ettiği bir öğrenci olabilmek en makbulü) düzeyde olmalısınız.
  8. Staj zorunluluğunuz varsa zorunlu sürenin de ötesinde yapmanızı tavsiye ederim. 4-5 yılda elde edeceğiniz deneyimlerin her biri çok kıymetli. Zorunlu (sistemin sunduğu) olan ile yetinmeyin.
  9. Kolay yoldan kariyer sahibi ve zengin olmak gibi hayalleriniz olmasın. Sevdiğim güzel bir sözdür: “Başarının büyüklüğü aştığınız engelin büyüklüğü ile paraleldir.” Başarılı ve fark yaratan bir kişi olmak için gidilmeyen yollardan gitmek, zor yolu seçmek gerekir. Aykırı olun, ne olursa olsun farklı olun demiyorum; zorluklardan kaçmayın, mücadele edin, fırsatları kollayıp değerlendirin.
  10. Üniversitedeyken çok geniş bir network oluşturmalısınız. Yapıcı bir iletişim dili ile bunu başarmak çok da zor değil. Bu networkünüzü canlı tuttuğunuz takdirde iş hayatındayken çok önemli kanalları rahatlıkla açabilirsiniz.
  11. Girişimci gömleği giymek istiyorsanız mutlaka yanınızda ortaklarınız olsun. Yalnız başınıza bir girişimde bulunmanızı tavsiye etmem. Bunun sebebini ayrıca ilerleyen günlerde kaleme alacağım. İşletme kurmak, yönetmek, küçük de olsa zarar etmek gibi önemli deneyimler kazanabilirsiniz.
  12. Birşeyler satın. Hayatımın en önemli deneyimlerini anahtarlık satarken elde ettim. Demonte aldığım anahtarlıkları firmaya özel tasarladım, montajını yaptım ve sattım. Tek bir cümle ile tanımlanan bu deneyim hayat boyu beni ayakta tutabilecek deneyimler kazandırdı. İletişim, ikna, stratejik düşünme vb. gibi konularda sizi önemli derecede ilerletecektir.
  13. İş dünyasına hazır ve güçlü girmek için emek, zaman ve gerektiğinde de para harcayın. İş ortamlarında, panellerde, kamplarda yer alın.

Listeyi uzatmak mümkün. Bu listeyi kendinize özgü hale getirmelisiniz. Maddelerin hemen altına o maddeyle ilgili neler yapmanız gerektiğini not alın. Bu liste kariyerinizde başarılı olmanızı sağlayacaktır. Kilitlendiğiniz noktalarda ise bana yazabilirsiniz. Memnuniyet ile yanıtlamak isterim.

6 replies on “Başarılı Bir Kariyer İçin Üniversitede Yapman Gerekenler”

Serkan bey merhaba yaziniz etkileyici olmus tesekkur ederim oncelikle. Ben kfamda planlar yapiyorum yapmam gereken selere odaklaniyorum fakat bir turlu uygulamaya geciremiyorum ne yapmam lazim ?

Kemal Bey,

Genel bir sorun yaşadığınız. Acıktığınızda yemeğe karşı koyamazsınız. Bu temel bir ihtiyaçtır. Eğer hayal ettikleriniz de sizin için temel bir ihtiyaç ise ataletinizi yenersiniz. Hedefinizin size uygun olması gerekir. Slideshare.com’da “Kır kabuğunu” adlı slaytım var, bakıp indirebilirsiniz.

Sevgiler

İngilizce eğitimi konusunda yurt dışında 3 ay gibi bir süre kalmak mı daha etkili yoksa türkiyede bir kursu takip etmek mi birde size gõre bu konuda iyi bulduğunuz kurs varsa sõylerseniz çok memnun olurum.

Zeynep,
Yurt dışı imkanın varsa değerlendirmelisin. İngilizce + yurt dışı deneyimi olarak kariyerine katkı sağlayacaktır. Ancak ülkemizde de dil öğrenirken bir yandan da iş hayatına başlangıç yaparak zamandan da tasarruf edebilirsin. Bulunduğun duruma ve kariyer hedeflerine bağlı bir çözüm üretmek gerekir.
Sevgiler

Leave a Reply

%d