Girişimcilere Fon

Bu yazıda girişimcilik ile ilgili gereklilikleri ya da fon/kaynak bulmadan önce yapmanız gerekenleri aktarmayacağım. Önceki yazılarımda kısmen bu gereklilikleri aktardım ancak ilerleyen günlerde derleme yaparak minik bir rehber hazırlama ve sizlerle payaşma düşüncesindeyim. Girişimcilik üzerine yazılarıma bu yazının sonunda paylaştığım linklerden ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda ise fon/kaynak bulma arayışı içinde olan girişimcilere alternatif bir yol olan Crowdfunding‘den yüzeysel olarak bahsedeceğim.

kitlesel fonlamaCrowdfunding‘in tanımı şu: bir proje için gereken maddi kaynakları, projeye ilgi duyan insan topluluğundan elde etmek. Türkçe karşılığı “Kitlesel Fon” olarak geçiyor. Fikrinizi projeleştirdiniz ancak kaynağınız yoksa, ilgi duyan kişilerden, internet üzerinden para toplayabiliyorsunuz. Tabii bu parayı veren kişilere, verdikleri miktar ile orantılı minik hediyeler/ödüller vaad etmeniz gerekiyor ki onları teşvik etmiş olasınız. Bu sistemin dünyadaki en önemli uygulayıcısı Kickstarter. 2009’da kurulan firma 4 yılda 47.000den fazla yaratıcı projeye 4.7 milyondan fazla destekciden toplam 757 Milyon $ destek sağladı. Gelir modeli ise destek rakamı üzerinden komisyon. Ancak bu site üzerinden başvuru yapmak istediğinizde Amerika, Kanada ve İngiltere ülkelerindeki başvuruları alıyor. Türkiye’den ise bir oyun firmasının projesi Monochroma hedeflediği rakamın üzerinde destek almaya hak kazandı (80.000$ ı aştı). Tabii ülkemizden başvuru almıyor demiştik, peki onlar nasıl yaptı? Tahminen izin verilen ülkelerden birinde adres ve banka hesap bilgisi göstererek olabilir.

Ülkemizde bu iş nasıl gerçekleşecek derseniz, işte asıl ilgilendiğiniz noktaya gelelim. Ülkemizde Kickstarter’ın benzeri birkaç site mevcut:

İncelediğim kadarıyla yeteri kadar ilgi görmemiş bu siteler. Sistem de ülkemizde yeni yeni duyuluyor olduğu için bence normal.  Ancak ilgi görmesi ve yükselmesi tamamen girişimcilerin elinde. Projelerinizi oluşturup siteye yükleyerek ve siteye destekcilerin katılmasını sağlayarak önemli bir adım atılacaktır ve Kickstarter’ın yakaladığı performans bence ülkemizde de yakalanabilir. Kitlesel Fonlama sitelerinin gelir modeli de Kickstarter ile aynı. İhtiyaç duyulan desteğin %10 civarı bir bölümünü (firmaya göre değişebilir, genelde %10luk bir bölüm) firma komisyon olarak alıyor. Projenizin hedeflenen destek tutarına ulaşamaması durumunda ise hiçbir ücret almıyor. Siteleri incelediğinizde detaylar fazlaca paylaşılmış. Başarılı ve başarısız projelere de mutlaka göz atmanızı tavsiye ederim.

Projem var ancak kaynak yok dönemi bitti. Kaynak var ancak arayana. Elbette doğru proje ve girişimciye…

Girişimcilik ile ilgili yazılarım:

  • http://serkanemir.com/rekabet-rekabet-rekabet/
  • http://serkanemir.com/kod-adi-is-plani/
  • http://serkanemir.com/bir-girisimcinin-izleri/
  • http://serkanemir.com/girisimcilik-yuzyilinda-personel-yonetimi/
  • http://serkanemir.com/bir-girisimcinin-en-buyuk-engeli-cevresi/

2 replies on “Girişimcilere Fon”

Konudan bahsettiğiniz için teşekkür ederim öncelikle.
Daha yayın yayın hayatına geçeli 3 ay gibi bir süre olduğunu söylemem gerekli. Bu süre henüz yeterince ilgiyi görmediğini söylemek icin erken.
Fonlabeni.com olarak sitemiz henuz emekleme asamasinda ama herhafta onlarca proje geliyor. Junk projelerin olmasini istemedigimiz icin nispeten agirdan gidiyoruz ama bu ilgi gormedigimiz anlamina gelmiyor.

İlgi görmemiş tabiri biraz genel olmuş, haklısınız. Girişimcilik potansiyeli yüksek bir ülkedeyiz ve hemen her hafta en az 1 tane iş planı elime geçiyor, fon arayışı noktasında danışmanlık/destek için. Bu veriler ışığında “ilgi görmemiş” tabirini kullandım. Tabii sizlerin de belirli bir süzgeci var, mutfakta elenenleri bilmediğimiz için onaylı projelerin adedi de bizi yanıltıyor. Düzeltmeniz için teşekkür ederim.

Leave a Reply

%d