Gençlik Enerjisini Nerede Kullanmalı?

15 – 35 yaş arasını gençlik dönemi olarak tanımlıyor. Yaklaşık 20 yıllık bir dönemde yüksek enerjiye sahip oluyoruz. Bu dönemi halk arasında yeni araba alındığında kullanılan “motor açma” tabiriyle tanımlıyorum. Bu dönemde belirli bir tempo yakalarsanız ömrünüzün kalanında ortalamanız o tempo olur.

Bu dönemdeki arkadaşların büyüklerine nazaran önemli avantajları bulunmaktadır. Bunlar;

  • Zaman,
  • Enerji,
  • Hız, dinamizm,
  • Teknoloji merkezli olmak,
  • Değişimlere ayak uydurmak,
  • Yaratıcılık

şeklinde öne çıkıyor. Listeyi uzatmak da mümkün. Bu dönemdeki arkadaşların en büyük eksiklikleri ise özgüven ve deneyim. Bu iki negatif özellik yukarıdaki müthiş pek çok özelliği dizginliyor. Halbuki özgüven ve deneyim yolda edinilir, zaman ile değil. Yaşla ilgisi yoktur demek istiyorum. Zamanı beklemeyin, yola çıkın!

Gençlik döneminde enerjimiz oldukça yüksek. Bu yaşlarda daha az uyur daha fazla canlı/diri kalırız. Hayatımızın en kritik dönemi olduğunu düşünüyorum. Bu dönemde çalıştığı ya da gelecekteki çalışacağı işe tam kapasite odaklanan arkadaşlar, geleceğin liderleri, girişimcileri olacaklardır. Hedefini net olarak yazıp odaklananlar, hedefinden şaşmayanlar mutlaka hedeflerini bulacaklardır. Ancak gri bölgede kalanlar, zamanını doğru biçimde kullanmayanlar, hedefini bilmeyen, bilmediğini de bilmeyenler kendi yaşamlarında kaybolacaktır, sıradanlaşacaktır.

Basit bir formül ve tavsiye ile yazımı sonlandırmak isterim. 8 saat yerine 7 saat uyku ile ortalama insan ömrü 3 yıl uzayabilmektedir. İdeal uyku saatini bulmalısınız. (Benim 02.00 – 07.00). Bugün için (çalıştığınız işi düşünerek) 8 saat çalışıyorsanız mutlaka 4 saat de gelecek için (3-5 yıl sonrası) için günlük olarak çalışın. 5 saati ise ailenizle ve dostlarınızla geçirin. Okuyan arkadaşlarımız ise 8 saatlik çalışma süresini ders ve araştırma süresi olarak düşünebilirler.

Uzun yazının özü ise şu: varmak istediğiniz hedefe odaklanın, bekleme yapmayın, yola çıkın ve çok çalışın!

 

Leave a Reply

%d