Hedefsiz bir yaşam ve bizden götürdükleri

Daha fazla yemek, daha fazla eğlence, daha fazla dedikodu, şikayet, kendinize haksızlık yapıldığını düşünme eğiliminiz varsa siz de hedef eksikliği çekenlerden biri olabilirsiniz…

Yoğun mutsuzluk yaşayan, umutsuzluk kaynağı olarak etrafına mutsuzluk saçan insanların ortak özelliği hedef eksikliğidir. Hedef eksikliğinden dolayı mutsuzluk kaynağı olan bu insanlar aşağıdaki sorunları şiddetli bir şekilde yaşarlar;

  1. Çalışma ve motivasyon eksikliği
  2. Günlük tüketim isteklerinin artması
  3. Şikayet ve tatminsizliğin artması
  4. Ani parlama ve asabiyet
  5. Fitne ve dedikodunun artması (başkalarını çekiştirerek mutlu olma çabaları)
  6. Kaygı ve korkunun artması
  7. Kararsızlık
  8. Zevk ve eğlenceye düşkünlüğün artması

Hedefsiz insanlar, yoğun mutsuzluklarını gidermek için geçici ve hormonlu mutluluklara yönelirler. Etkisi kısa süren bu mutluluklar birer bağımlılık olur. Zamanla da karakter… Dikkat! (yukarıdaki maddeler tanıdık geliyor mu? :) )

Eğer hedef yoksa her yeni bir gün; yaşlılar için ölüme yaklaşılan bir adım iken gençler için gelecek korkusunu tetikleyen bir zaman dilimi oluyor. Gençlerdeki gelecek korkusunu oluşturan etmenlerden biri de gelecekle ilgili belirsizliktir. Belirsizlik korku oluşturur. Aşmanın yolu ise belirsizliği ortadan kaldırmak: hedef koymak ve ulaşmak için çalışmak. 

“Gideceği limanı bilmeyene hiç bir rüzgar fayda vermez!” 
Montaigne

Garanti Bankası su satan çocuk reklamı

Hayatın tüm bileşenleri avuçlarımızın içinde değil, kabul. Tamamını yönetmemiz mümkün de değil. Ancak değiştirebileceklerimizin farkında olmak, bir hedef doğrultusunda yaşamımızı sürdürmek mümkün. Hayatın akışını değiştiremeyebiliriz ancak hedefimiz olursa, en azından savrularak gitmek yerine, akıntıda topladıklarımız ile fark yaratabiliriz. Hedef, yaşamımızı da anlamlı kılar.

Alemşah Öztürk bir blog yazısında şöyle diyor;

Umutsuzluk ve çaresizliğin getirdiği öfke, bize keskin, geri dönülemez ve bazen de tek çözümmüş gibi gözüken yanlış yollara itebiliyor. Ama her zaman ve mutlaka, vazgeçmediğimiz, perspektifimizi değiştirdiğimiz ve yeniden baktığımız takdirde kendi hikayemizi değiştirecek o çözümü bulabileceğiz.

Hedefi olan insanlar çözümün de parçası olur. Sorunlara odaklanmak, yakınmak yerine çözümü bulmak için çaba sarf eder ve ilerlemek ister. Zaman öldürmek kavramı yerine zamana hayat, renk vermek için nefes alıp verir. İlham verir, rol model olur, başarısız olsa dahi denemekten vazgeçmez. Bir amacı, hedefi ve gerçekleştirme motivasyonu vardır.

Leave a Reply

%d