Etkili konuşma, kendimizi iyi ifade etme ve dinletme; hemen hepimizin sahip olmak istediği niteliklerdir. Ancak bu niteliklere sahip olmak, dinleyici koltuğundan basit gibi görünse de; sahnede konuşmak, topluluk önünde konuşabilmek her yiğidin harcı değildir. Pek çok bileşeni içerir; bilgi, deneyim, adab-ı muaşeret kuralları, disiplin, temel iletişim becerileri, hitabet, etkin beden dili, liderlik, zaman yönetimi, öz güven olarak kısaca sıralayabiliriz. Bu sebeple; bilgi birikiminden şüphe etmediğimiz kişilerin sunumları dahi zaman zaman bizlere sıkıcı görünebiliyor.
Eğitmenlik kariyerim boyunca 400’dan fazla programda sunum yapma fırsatım oldu. İlk sunumlarım ile şimdikiler arasında önemli farklar var. Fazlaca pratik yapma, gözlemleme, teorik ile pratiği birlikte öğrenme ve uygulama imkanlarına sahip olduğum için kendimi bu alanda geliştirdim. Bu konuda öğretmen/akademisyenlerden üniversite öğrencilerine, politikacılardan şirket yöneticilerine kadar farklı kesimlere eğitim ve danışmanlıklar verdim. Gözlemlerimden ve bana gelen hatırı sayılır maillerden de yola çıkarak bu konuda temel bilgilerin eksik olduğunu düşünerek bir blog yazısı hazırlamak istedim. Ancak konunun temeli dahi 4-5 blog yazısı uzunluğunda olacağı için e-kitap formatına getirmeye karar verdim ve 3-4 günlük yazım ve tasarım çalışması sonucunda e-kitabı hazırladım.
İlgili olduğunu düşündüğünüz kişiler ile paylaşırsanız ayrıca sevinirim. Sorularınızı ister bu sayfadan isterseniz de bu yazıya yorum olarak iletebilirsiniz. E-kitaba aşağıdaki linkten ulaşabilir ve satın alabilirsiniz. Bu blog yazısından yönlendirilerek satın alım yaparsanız küçük bir indirim de sizi bekliyor.
Keyifli okumalar.