Günümüzün en popüler mesleği Girişimcilik. Hikayelerin ardı arkası bitmiyor. Devlet de bu konuda teşvikler sununca tadınmaz yenmez bir hal aldı.
Ülkemizin kalkınması açısından da önem arz etmektedir Girişimcilik.
İyi bir girişimci olabilmek için hep duyarız “İyi bir İş Fikri ve iyi bir İş Planı gerekir” diye.
İş Fikri, yalın bir tabir ile piyasadaki boşluğu görüp kapatacak bir fikir geliştirmektir. Örneğin fırsat siteleri. Millet olarak indirim fırsatlarını kaçırmayız. Artan internet kullanımı, alışverişlerin internet üzerinden yapılma eğilimi, fırsat sitelerini doğurdu diyebiliriz. Öncelikle herkes o sitelere bakıyor ve sonra alışveriş yapıyor artık.
İş Planı nedir peki? Yatırımcıların olmazsa olmazı olan bu plan nedir ve ne yazılır çizilir? Devlet girişimciye işini kur diyor ancak önce iş planını hazırla diyor. Girişimci olacaksanız ve de özellikle ekonomik desteğe ihtiyacınız da varsa yolunuz mutlaka İş Planı’ndan geçecektir.
İş Planı’nı kavramak için öncelikle bir akşam yemeği yapmamız gerekir. Yanlış duymadınız akşam yemeği. Akşam yemeğini başarılı bir şekilde yapan girişimci adayı, adaylıktan asilliğe terfi edecektir. Anne ya da eşinizden müsaade isteyip bu akşam yemeği sizler yapın. (İzin alma konusu sıkıntı olacaktır. Erkeklerin mutfaktaki sakarlığı kadınları endişelendiriyor, evet :) )
Haydi gelin mutfağına girelim şu işin;
- Akşam yemeği yapabilecek yetenek ve deneyimine sahip misiniz?
- Neden siz yapıyorsunuz, farkınız nedir?
- Yemekten kalkanların hangi sözler sarf etmesini bekliyorsunuz?
- Akşam yemeğini kaç kişilik yapacaksınız?
- Seçtiğiniz mönü yemekte yer alacak kişiler için uygun mu? (Miktar, lezzet vb.)
- Planladığınız ana yemek istediğiniz kıvamda olmadı, ne yapacaksınız?
- Mönüde neler var?
- Bu mönüyü ne kadara satabilir siniz?
- Ailenizi sizin yapacağınız yemeği yemeleri için nasıl ikna edeceksiniz? (Kötü bir yemek de çıkabilir sonuçta)
- Mutfakta yardımcılarınız kimler olacak, görevleri ne olacak?
- Mutfağa girebilmek için izin alınması gerekiyor mu? İzin alınacak kişi kimdir?
- Bu yemek size ne kadara patlayacak ve gelirler düşünce size ne kadar kar bırakacak?
Normal şartlarda evin yemeklerini yapan kişi –genellikle annelerimiz, eşlerimiz- yukarıdaki soruların hemen hepsini zihinlerinde cevaplayarak yemek yapmaya başlamaktadırlar.
- Bu işi yapabileceğin yetenek ve deneyim var mı? Sadece inanmak yeterli değil, bizi de sana inanmamız için ikna edecek veri ya da anılarını paylaş. (Girişimci’nin özgeçmişi)
- Sizin yerinize yemeği bir başkası da yapabilir, neden siz yapacaksınız, farkınız ne olacak? (İş Fikrini seçme nedeniniz?)
- Yemeği yiyenlerin yüzlerinde görmek istediğiniz jest mimikler, söyleyecekleri sözler neler olmalı? (Vizyon, misyon ve değerler)
- Akşam yemeğine kaç kişi katılacak? Aileden birkişi diyet yapıyor ve akşamları meyve ile geçiştiriyor olabilir. (Pazar analizi, Pazar hacmi)
- 4 kişilik bir aile için 6 kişilik de yapabilirsiniz. Ailedeki bir kişi 3 kişilik de yiyiyor olabilir. Ya da evde Dolma yemeğini çok seven biri varsa onu düşünerek biraz fazla yapabilirsiniz. Tam tersi Kereviz sevmeyen biri olduğu için az da yapabilirsiniz. Bunu öğrenmek için pazar analizi şarttır. (Pazar analizi, Pazar profili)
- Beklenmedik durumlar için önlem aldınız mı? Yemek sadece malzemelerden oluşmuyor. Tüp kullandığınızı farz edersek bitebilir, ya da yemeklerden biri yanabilir. Ne yapacaksınız? (Beklenmedik durumlara karşı önlemler)
- Hangi yemekleri yapacaksınız? Sebebi nedir? Yemekte yer alacaklar hoşlanacakmı? (Ürün yelpazeniz)
- Standart olarak 4 kişilik bir aile için akşam yemeği 40 TL’ye mal oluyorken siz 80 TL’ye mal ederseniz bunu kabul ederler mi? (Fiyat stratejisi, rakip analizi)
- Ne vaad edeceksiniz? Nasıl tanıtım yapacak ve ikna edeceksiniz? Yemeği dışarıdan da söyleyip risk alınmayabilir ancak sizi neden tercih etmeliler? (Tanıtım planı, rakip analizi)
- Ekibiniz kimlerden oluşacak? Görev ve iş gereklilikleri nelerdir? (Organizasyon şeması, Görev ve iş gereklilikler)
- İşi kurmak ve hayata geçirmek için kimden ne gibi izinler almalısınız? (Yasal prosedürler, izinler, sertifkasyonlar)
- Yemekiçin harcadığınız bir malzeme maliyeti, zaman maliyeti, emek maliyeti olacak. Karşılığı? Herkes yemeğini standart bir şekilde yiyip kalksa ve direkt televizyon başına geçseler ya da odalarına çekilseler, ne hissedersin? Değdi mi sence? Her akşam aynı senaryo olursa ne kadar mutlu olursun?
Tabii bu bilgiler ile birlikte finansal tablolarınız. Doğru bilgileri elde etmek ve bu bilgileri doğru bir şekilde kullanarak sunmak çok önemli.
İş Planı, bir yatırımcı ya da finans kuruluşu için hazırlanmamalı. İş Planı’nı girişimci kendisi için hazırlmalıdır. Kendi işini planlamalıdır!
İş Planı, girişimciye güven verir. Ne yapacağını bir rehber ile daha iyi bilir. Girişimcinin anayasasıdır diyebiliriz.
İş Planı hazır. Ne yapacağız?
Kosgeb’ten destek için öncelikle bazı eğitimler almış olmalısınız. Girişimcilik Eğitimi. İş Planı’nız hazır ise Kosgeb’e sunuyorsunuz, kabul edilirse işletmenizi kuruyorsunuz. Kosgeb mantığı şudur; önce harcarsınız, sonra Kosgeb size belirli bir kısmınız öder. (1. Ve 2. Bölgelerde erkekler %60, kadınlar %70. 3.ve 4.bölgelerde erkekler %70, kadınlar %80.)
Finans kurumlarından destek alabilirsiniz. Burada çok fazla bir seçenek yok maalesef. Bankaların hemen hepsi kurulmuş bir işletmeye yönelik destek paketi vermekte. En azından 6 aylık olmanızı, hesap özeti/bilançonuzun çıkmasını istiyorlar. Zaman zaman bazı bankalar destek paketi çıkartabilmekte. Halkbank ise sıfır bir işletme için çözümler üreten bir finans kurumudur. Randevu alıp hazır bir şekilde görüşme yapmalısınız. Sunu haline getirip özetini paylaşınız.
Melek yatırımcı desteği. İş Planı’nızı paylaşarak kendinize iş dünyasından bir ortak bulma fırsatınız olabilir. Melek yatırımcı sizinle ortak olduktan sonra işin tutması ve yükselmesi için mevcut birçok kaynağını (reklam, tanıtım, network vb.) kullanır. Karşılığında da payı nettir.
Küçük bir rehber olması için İş Planı hakkında böyle bir yazı oluşturdum. Elbette birçok detay mevcut. Bunları da uygun zamanlarda sizlerle paylaşacağım.
One reply on “Kod Adı: İŞ PLANI”
Melek yatırımcı bulmak her zaman kolay olmaz unutmamak lazım ki bir zamanlar Şeytan Baş Melekti !
Bir fikrinizi, iş projenizi hukuken koruma altına almadan, yanınızda konusunda uzman danışman avukat olmadan kimseyle paylaşmayın http://www.eltutanpatent.com aynı davranış tarzı melek yatırımcıları içinde geçerlidir zira milyonlarca lira yatırım yapılan iş fikri konusunda patent ve telif hukuku bakımından sıkıntı çıkarsa yatırımcı zararını nasıl karşılayacak ?