Odaklanmak

Odaklanmak; şüphesiz, başarının en temel bileşenlerinden bir tanesidir. Ancak tüm dikkati ve eforu bir noktaya vermek, maksimumu zorlamak, yazıldığı kadar basit değildir. Bir konuya/işe mental olarak konsantre olmak için zihnimizde onu en önemli noktaya getirmemiz, yaşamımızdaki diğer tüm detayları ardına sıralamamız ve onları en asgari şekilde düşünmemiz gerekmektedir. Mental yoğunluğun fiziksel aktiviteye dönüşmesi de performansımızın potansiyele yaklaşımı olacaktır. İkisi birlikte olduğunda başarı için çok önemli bir adım olan “odaklanma” gerçekleşmiş olacaktır.

Odaklanmak, kendi içinde bir zorluk barındırırken ülkemizde çok daha zor olmakta. Sebebini uzun uzun analiz edip onlarca ağır madde sıralayabiliriz ancak ben çok kısa tutacağım ve bir konuya odaklanacağım; politize olmak.

10 yıldır eğitim ve danışmanlık sektöründeyim, firmalarla, sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşları ile sayısızca iş münasebetimiz oldu. İşini bir disipline dönüştüren maalesef çok az insan ile tanıştım. Çok defa politika yapan, politikacı peşinde, yerel ve sığ pencereden dünyayı, en önemlisi de işini gören insanları gözlemledim. Milyonlarca liralık yatırımların başındaki insanların bu vizyonsuzluğu beni çok üzmüştür. Keşke sadece işlerine odaklansalar ve hedeflerin ötesine geçseler. Hedefe ancak yaklaşabiliyorlar ve bu da başarı oluyor.

İş adamlarının tesadüfen karşılaştığı ortamlarda işe odaklanıp fırsat kolladıklarına çok az şahit oldum. Çoğu da birkaç dakika sürüyor ve “daha alevli gündem maddeleri” görüşme sürelerinin çoğunu tüketiyor. Yerel dedikodular, politikacıların yaptıkları/yapamadıkları, batı özentisi tutum ve daha bir sürü gereksiz nokta…

Öte yandan girişimcilik ekosisteminde de benzer tablo var ne yazık ki. Girişimcilik ekosistemi ülkemizde çok yeni, çok az sayıda insan var, çok az sayıda da önemli oyuncu var. Hemen hemen hepsini Twitter’dan takip diyorum, bazıları ile Facebook’ta da arkadaşız. Günde 10 paylaşımından 6-7’si politikayla ilgili. Türkiye’deki sistemden, insanların cehaletinden ve kısır döngüden şikayet eden bu vatandaşlar da aslında sürünün içindeler, kendilerini göremiyorlar. Nitelikli olarak tabir ettiğimiz kesimlerin de politize olması iş hayatını, içinden çıkılmaz bir hale sokuyor maalesef.

Çok daha az politika konuşarak, politikacıları çok daha az önemseyerek işimize odaklanırsak, daha kaliteli üretebilir, kendimize, içinde bulunduğumuz topluma ve ülkemize daha fazla fayda sağlayabiliriz diye düşünüyorum. 

Leave a Reply

%d