İş Fikri Geliştirmek ve Duygusallık

Bu dönemlerde az bloglayabiliyorum. Hem ülke gündeminin boğuculuğu hem de bir takım projelere odaklanmam temel sebepler.

Girişimcilere verdiğim danışmanlıklarla ilgili bir takım talep ve mailler geliyor. Bunu bir blog yazısıyla faydalı hale getirmek istedim. Bu danışmanlıklarda yaptığım temel görevim muhalif olmak. Girişimciyi iş fikrinden soğutmak için elimden geleni yapıyorum desem abartmış olmam.

İş fikrinin karşısına bir direnç (zorlayıcı bir güç, muhalefet) çıkartmazsanız girişime dönüştüğünde hangi senaryolarla karşılacağı da belirsiz kalır. Muhalefet yaparak iş fikrine karşı güçlü bir direnç gösterildiğinde ise iş fikri derinleşir, güçlenir, eksiklerini tamamlar, fırsat alanlarını genişletir.

İş Fikri

Biraz da kültürümüzden, mizacımızdan dolayı muhaliflik kimsenin pek hoşlanacağı durum değildir. Muhalif olmayı severiz ancak bize muhalif olunmasını pek istemeyiz. Girişimci/ler de aynı tavrı koruyor genellikle. Moraller bozuluyor, suratlar asılıyor. İstisna girişimci/ler elbette var, oluyor. Burada ne girişimci önemli ne de muhalif kişi. Önemli olan tek unsur ikisini buluşturan: iş fikridir. O halde fikre odaklanmak ve fikri geliştirmek için en sıkı muhaliflerle iş fikrini ameliyat etmek gerekiyor.

Şevk kırma konusunda çok maharetli bir millet olduğumuz için çevrenizde iş fikrinizi geliştirmenize katkı sağlayacak pek çok muhalif bulabilirsiniz. Temel geliştirmeyi bu şekilde yapabilirsiniz. İleri düzey geliştirmeler için ise uzman desteği önemli. Pek çok sektör ya da belirli sektörler hakkında derin bilgi + deneyim + gözleme sahip uzmanlar, profesyonel bir muhaliflik ile iş fikrinizi optimum düzeyde geliştirmenize yardımcı olabiliyor. Aklınızda mutlaka bulunsun.

Bu gelişim sürecini şöyle düşünün: önünüzde engeller var, aştığınızda ise büyük bir ferahlık. Kırk gün kıtlık sonrası 40 ay bolluk gibi… Acil değil ama çabuk çabuk gibi bir şey işte… Anlamışsınızdır sanırım.

İş fikrini namus meselesi gibi görmemek lazım. Kan davasına sebebiyet verecek şekilde bağlanmamalı. İş fikrine odaklanmadan önce sektöre, trandlere ve ihtiyaca odaklanmak gerekli. İhtiyacı ya da fırsatı derinlemesine analiz edenler iş fikrini ve girişimini sağlam temeller üzerine inşa edebiliyorlar. Bu gözlem ve incelemeler sonrasında iş fikrine odaklanıldığında doğru fikir ve model ortaya çıkacaktır. Klasik hata; tersten ilerlememiz.

Çok başarılı olacağını düşündüğünüz bir fikriniz olabilir. Ancak sadece sizi düşünceleriniz yeterli olmayacaktır. Konuya hakim danışmanların, sektörde yer alan girişimcilerin, yatırımcıların ve en önemlisi de ürünü/hizmeti satacağınız hedef kitlenin düşünceleri çok önemli. Benzeri olmayan bir ürünü/hizmeti üretecek olmak karlılık ya da süper bir fikir anlamına gelmez. Basit ancak işlevsel, belirli bir kesime odaklanmış (niş) özel bir ürün/hizmet üreterek de çok başarılı olabilirsiniz.

Son söz: iş fikrinden önce, çevreni gözlemle, ne gibi sorunlar yaşıyor insanlar ve çözmek için neler yapıyorlar. Çözüme yönelik alternatifler var mı? Etrafındaki muhalif zihinleri ve gözleri keşfet, iş fikrini geliştirmek için onlarla sohbetler gerçekleştir. Eğer uzun süreli/ciddi bir ilişki düşünüyorsan, aşık olmadan son bir kez de danışmanları ziyaret et. ;)

Leave a Reply

%d