Girişimcinin En Büyük Engeli

Girişimciliğin önünde pek çok engel bulunuyor. Bunları sıralamaya kalktığımızda yazının sonunu bulmak zor olacaktır. Ben de kendi girişimcilik yaşamımda ve çevremdeki girişimcilerin serüvenlerinde ön plana çıkan bir engeli ele almak istedim.

Nasıl girişimci elbisesi giyilir, açmak istersek:

  1. Bir sorun yaşanır ya da fırsat görülür ve  iş fikri geliştirilir.
  2. iş fikrinin benzerleri var mı yok mu araştırılır.
  3. iş fikrinin fizibilitesi (gerçekleştirilebilirliği) ölçülür.
  4. İş planı hazırlanır. (Yönetim Planı, Ürün/Hizmet Planı, Pazarlama Planı, Büyüme Planı, Finansal Plan)
  5. Resmi prosedürler ve hukuki işlemler başlatılır. (Şirketin kurulması, yasal izinler ve belgeler, patent, isim tescil vs.)
  6. Sermayeniz varsa üretim, pazarlama ve satış kısmına geçebiliriz artık.

Anlatıldığı kadar kolay değildir bu süreç. Çok küçük ve basit bir fikriniz dahi olsa  heyecanınızdan, iş fikrinizden, yüksek enerjinizden ve kıymetli zamanınızdan çalınan değerler sizi yavaş yavaş soğutur. Genellikle sebebi resmi prosedürlerdir. Üzerine çevre baskısı da biner ve “Bak, kolay olmuyormuş değil mi, sana dedik dinlemedin!” gibi söylemler de epey bir canınızı sıkar. Zaman zaman bu tür sözler hırs yapmanızı da sağlar zaman zaman da “Yok ya haklılar mı acaba?” da dedirtebilir size. Nereden baktığınıza bağlı.

Guy Kawasaki, Turkcell Teknoloji Zirvesi, İstanbul, 2012
Guy Kawasaki, Turkcell Teknoloji Zirvesi, İstanbul, 2012

Tam bu noktada girişimcinin en büyük engelinin “girişimin/iş fikrinin hayata geçememiş olması” olduğunu düşünüyorum. Kaybedilen zaman ne yazık ki girişimin hayata geçme ve geçtiğinde de başarılı olma ihtimalini zayıflatıyor. Burada altını da çizmek gerekir ki her iş modelinin kendine özgü bir kuruluş ve icraata geçme süreci vardır. Zaman kaybı bürokratik sebeplerden de olabilir, girişimcinin kişisel sebeplerinden de olabilir.

Zaman kaybı girişimcinin başına gelebilecek en talihsiz durumdur. Girişimci, heyecanlıdır, hiperaktiftir, tutkuyla iş fikrine bağlıdır ve sabırsızca hayata geçirip bir sorunu çözmeyi ya da bir fırsat alanını iyi bir şekilde değerlendirmeyi arzular. Gecesi de gündüzü de iş fikridir. Böyle bir ruh haline sahip kişinin -elinde olamayan sebeplerden dolayı- zaman kaybetmesi, doğal olarak ciddi etkller de bırakıyor.

Pekala, ne yapmalıyız?

  1. “Vakit nakittir.” sözünü yaşayacaksınız, asla unutmayın, zihninize kazıyın.
  2. Doğru planlama ve görev dağılımı yapmalısınız.
  3. İş fikrinizi paylaşabileceğinz ve sizinle bu serüvene girecek bir girişimci dostunuz mutlaka olmalı. Zaman ve motivasyon kaybını azaltacaktır.
  4. İş planı hazırlarken proje zaman çizelgesini gerçekçi bir formatta hazırlamalısınız. Günün sonunda yanlış hesaplamalarınızdan dolayı “Hala bunları yapamadık, sanırım olmayacak bu iş” dememek için en iyi yol budur.
  5. Takıldığınız noktalarda elinizden gelen bir şey yok ise (zaman gerekli ise, örn: yasal izin) mutlaka diğer bölümleri paralel bir biçimde tamamlamaya devam edin. Girişimcinin en istemediği şey boş boş beklemek zorunda kalmaktır.

Girişimleriniz ve girişimlerinizin bereketi bol olsun ;)

Leave a Reply

%d