Açık İnovasyon: Apple

wwdc-20131Apple, dün akşam, WWDC 2013 (Worldwide Developers Conference) etkinliği için sahne almaya başladı. Her yıl düzenlenen bu etkinlikte Apple, önemli yazılım ve donanım gelişmelerini dünyaya tanıtıyor.

Dün akşam pek çok yeniliği de tanıttı. Elbette en ilgi çekici ve merakla beklenilen nokta IOS 7 yazılımı oldu. Kızışan pazarda, Samsung‘un büyük adımları, Apple’ın yapacağı hamle ile ilgili bitmek bilmeyen dedikodular, heyecanın ve merakın dozunu yükseltti.

IOS 7’nin çıkması ile sosyal medya platformlarında ve forumlarda olağanüstü bir paylaşım, aktivite gözlemledim. Bu yazıyı kaleme almaya karar vermemdeki etken de bu müthiş ilgiydi.

Apple, biz girişimciler ve yöneticiler için pek çok alanda mükemmel işler çıkartıyor. Tüm dünya saygıyla ve büyük hayranlıkla takip ediyor. Bu yazıda, Apple’ın devleşmesinde büyük etkisinin olduğunu düşündüğüm bir kaç noktaya temas edeceğim.

iphone kuyuruğuApple dediğimizde aklımıza hangi kelimeler geliyor? Benim yanıtım: heyecan, merak, tutku, girişimcilik, yenilik, yaratıcılık, görsellik, kolaylık, fütürizm, kalite, güven, liderlik… Yanıtların aşağı yukarı benzer olduğunu düşünüyorum. Sizce Apple olmuş mu? Benim düşüncem olmadıklarını düşündükleri için üzerine koymaya devam ediyorlar.

Açık İnovasyon: ürün ya da hizmeti üreten şirketin, üretim sürecine müşterilerini de dahil etmesidir. Apple bunu çok güzel uyguluyor. Yazılımcıları tartışmasız dünyanın en iyileri. Ancak yazılımlarını, son kullanıcıya sunmadan 3-4 ay önce müşterilerinin bir kısmına; geliştiricilere/programcılara/tasarımcılara (developers/designers) sunuyor. Bu hamlenin pek çok avantajı mevcut ancak ben 2 noktanın üzerinde duracağım;

  • Akıl akıldan üstündür: en iyi yazılımcı ve tasarımcılara sahip olsa da bilginin evrenselliğine, derinliğine inan bir firma ki tüm müşterilerinin aklından faydalanmak istiyor. “Akıllı olduğunu sananlar kendi aklını, gerçekten akıllı olanlar ise diğerlerinin de aklını kullanır.” Bunu çok iyi uygulayan bir şirket Apple. Böylece baskı altında olmayan, sürecin dışındaki pek çok kişiden ürünüyle/sistemiyle ilgili bilgi topluyor. Özellikle yazılımdaki eksiklerin tespiti ve geliştirilmesi noktasında ben Apple’ın bonuslar dağıttığını düşünüyorum. Bu bonuslar: yazılımdaki basit görünen hatalar. Bizler bulurken mutlu oluyor ve geliştirerek kendimizden bir parçayı/emeği Apple’a entegre ediyoruz. Bu üründen vazgeçmek mümkün mü? Aksine müthiş bir sahiplenme, tanıtım ve pazarlama tutkusuna itiyor kullanıcıları. Şuanda mevcut 6 milyon geliştiricisi var Apple’ın. Bunların 1,5 milyonu WWDC 2012’den sonra katılmış. Elbette kendi App’ini geliştirende binlerce kişi var. Apple toplamda tüm geliştiricilerine 10 milyar $ ödeme yapmış. Halka arz edilen gelir modeli bu olsa gerek. :)
  • Konuşulmak: Apple her yaptığı işi mükemmel yapmak için çalışıyor. Her zaman mükemmel olmak mümkün değil. Ancak bir şirket için ürün ya da hizmet kadar değerli başka bir şey varsa, o da konuşulmaktır. Tavandan tabana konuşulmayı; kullanıcılarının ürün, yenilikler ve bunların yaşamlarını nasıl etkilediği üzerine konuşmalarını sağlıyor.  IOS 7 yazılımı ile ilgili dünden bugüne yüzlerce forum sayfası yorumlarla hayat buldu.

apple developer

Yeni yazılım şuanda geliştiricilerin indirmesine açık. Burada da epey bir detay var. Teknik detaylara çok fazla girmeyeceğim. Ancak girişimcilik kısmından bakarsak geliştiriciler gibi öncelikli beta sürümünü indirmek isteyenlerin UDID kaydı gerekiyor.  (Aslında gerekmiyor, küçük püf noktaları kaçırdıkları için yanlış sokaktalar :) ) Forumlara bakıldığında geliştirici lisansına sahip ya da sahip olacak kişiler hemen UDID satmaya başladılar. (5$ – 15$ arası). Her geliştiricinin 100 UDID kaydı yapmahakkı var. Çok daha derinlere girmeden şunu iletmek isterim; Titan Saadet Zincirini hatırlayacaksınızdır. Apple’ın da yaptığı bence aynı şey: Apple Tutku Zinciri. Şirket içinden müşterilerinin tüm segmentlerini memnun eden, tutku, heyecan, canlılık, enerji, yenilik ve yaratıcılık saçan bir şirket. Her geçen gün Apple’ın marka aşıkları artıyor ve derinleşiyor.

Leave a Reply

%d